E shtunë, 2 Mars, 2024

BE VOTON LIGJIN QE MBYT “MEMES” DHE KRIJON KONTROLL NË INTERNET

Lexoni edhe..

BE ka votuar përmes ligjeve kundërthënëse që mund të përcaktojnë fundin e “memes” dhe të ndryshojnë internetin përgjithmonë.

Ekspertët e internetit, duke përfshirë edhe krijuesin e World Wide Web (www) Sir Tim Berners-Lee, kanë paralajmëruar se propozimet e reja të BE mbi ligjin mbi të drejtën e autorit mund të shkaktojnë ‘dëme thelbësore’ në platformë. Neni 13 i legjislacionit të propozuar, sipas të cilit platformat e internetit do të duhej të monitoronin ngarkimet nga përdoruesit e tyre për shkeljen e të drejtës së autorit, u miratua nga Komiteti i Parlamentit Europian për çështjet ligjore të mërkurën.

Projektligji, i cili tani do të shkojë në Parlamentin Europian, thotë se qëllimi i tij është të lehtësojë mbajtësit e të drejtave të licencohen dhe të shpërblehen për shpërndarjen në internet të punës së tyre. Sidoqoftë, avokatët e hapur të internetit pretendojnë se i takon filtrimit ose censurës së përmbajtjes dhe e quajti masën një hap drejt kthimit të internetit në një mjet për mbikëqyrjen e automatizuar dhe kontrollin e përdoruesve të tij.

Ekspertët paralajmërojnë se në vend që të ndikojnë në kompanitë e mëdha të internetit në fillim të synuar nga kjo iniciativë, konkurrenca nga platformat më të vogla do të jetë e prekur rëndë, pasi shumë prej tyre nuk do të jenë në gjendje të përballojnë teknologjinë e nevojshme për të monitoruar ngarkimet e përmbajtjeve.

Të ngjajshme