E premte, 8 Dhjetor, 2023

KUSH E “MENAXHON” APETITIN TONË

Lexoni edhe..

Ekzistojnë disa lloje hormonesh që menaxhojnë dëshirën tonë për ushqim, kështu që nëse ju merrni shumë peshë, duhet së pari të kontrolloni hormonet dhe të siguroheni që të funksiononi normalisht.

Përveç rregullimit të dietës, stërvitja e rregullt dhe gjumi i mirë janë gjithashtu të rëndësishme për rregullimin e hormoneve.

-Insulina, hormoni për “ruajtje”

Ndihmon djegien e glukozës dhe shndërrohet në energji. Problemi krijohet nga insulina kronike e ngritur, rezistenca e insulinës, sindroma metabolike dhe rritja e urisë për ushqim.

Në këtë rast, marrja e karbohidrateve duhet të reduktohet dhe marrja e proteinave dhe yndyrës rritet. Është e rëndësishme për të eliminuar fruktoza, e cila është e lidhur me trashësinë dhe rezistencën e insulinës.

-Hormoni i urisë

Lirohet kur stomaku është i zbrazët dhe ndalon pas një vakti. Është përgjegjës për ndjenjën e urisë, pasi stimulon qendrën për oreksin në tru. Ju duhet të hani proteina, shumë fibra dhe ushqime “voluminoze” për të krijuar një ndjenjë të ngopjes.

-Hormoni i ngopjes

Ai sinjalizon trurin se nevojat e organizmit janë zgjidhur dhe se marrja e ushqimit duhet të reduktohet, duke parandaluar mbingrënien. Truri  injoron sinjalet e ngopjes, duke na lënë “të uritur” edhe pas një vakti.

Ushqimet që stimulojnë inflamimin duhet të shmangen, sikurse edhe marrja e pamjaftueshme e acideve yndyrore omega-3. Duhet të merret parasysh cilësia e gjumit, pasi mungesa e tij shoqërohet me një rënie të nivelit të leptinit.

-Hormoni i stresit

Kortizoli është një hormon stresi që prodhon gjëndra, në përgjigje të rrezikut të traumatizimit të trupit. Ai mund të stimulojë dëshirën për karbohidratet ose yndyrat jo të shëndetshme.

Është e nevojshme për të menaxhuar nivelin e stresit përmes meditimit, ushtrimeve të trupit dhe gjumit të mirë. Hani tre ushqime të balancuara një ditë, të përbërë nga proteina, yndyra, fibra dhe perime.

5. Hormoni i kontrollit

Është një hormon kontrolli në traktin gastrointestinal që redukton oreksin. Rezistenca ndaj insulinës dhe sheqeri i gjakut kronik i ngritur zvogëlon prodhimin RYY, duke ruajtur ushqimet e sheqerit në gjak, të pasura me fibra, rrit ndjeshmërinë e RYY dhe prodhimin e saj.

Të ngjajshme