fbpx
E martë, 28 Mars, 2023

Mirësia e tepruar shqiptare në përplasjen Maqedono–Bullgare

Lexoni edhe..

Shkruan: Alpin Ollogu

Mirësia e shqiptarëve shpesh herë di jetë naive. Mirësia kalon naivitet, kur trajtimi i atyre kanë shtypur dhe vazhdon mentalitetin shtypës forma tjera, bëhet trajtim i pakushtëzuar. Pozicion kur tjetri mohon dhe privon diçka, ti ja pohon symbyllur një diçka tjetër. Janë pikërisht ata, pjesë e madhe prej tyre, me grimcat e fundit, mundohen të mbulojnë e mohojnë vërtetën historike shqiptare Maqedoninë e Veriut.

Ashtu edhe në historinë e re, me krijimin e Maqedonisë shtet i pavarur, mundësuar nga udhëheqësit e ish Jugosllavisë, shqiptarët përsëri u gjenden në kthetrat e shumicës maqedonase, asaj që ata i thonë vetes maqedonas, herë me qasje të trashëgimisë antike, e herë me atë sllave. Diskriminimi, burgosjet, vrasjet dhe shtypja e gjithanshme e popullsisë shqiptare, vazhdoi në mënyrë të egër, deri vitin 2001, kur shqiptarët u mobilizuan në një konflikt të armatosur kundër pushtetit dhe ushtrisë maqedonase, duke i detyruar këta të fundit të dorëzohen në kushtet e Marrëveshjes së Ohrit, për avancimin dhe zhvillimin e lirive dhe të drejtave shqiptare. U deshën edhe 20 vite mbas Marrëveshjes Kornizë, që maqedonasit (ata që me apo pa të drejtë i thonë vetes maqedonas), të pranojnë intepretimin e përpilimit një ligji të veçantë Ligjin për përdorimin e gjuhëve, ku gjuha shqipe definohet qartësisht gjuhë zyrtare në Maqedoninë e Veriut. Ёshtë pikërisht gjuha si dukuri esenciale shoqërore, një ndër kundërshtitë kryesore mes Bullgarëve dhe Maqedonasve.

kundërshtinë me Greqinë, shqiptarët ju