E hënë, 4 Mars, 2024

NËNDETËSJA SEKRETE PËR TË CILËN ASKUSH NUK GUXON TË FLASË

Lexoni edhe..

Ndërtimi i USS Parche filloi në vitin 1970 dhe anija u tërhoq nga shërbimi në 2004 pas viteve të operacioneve të rënda. Ata që e ndërtuan këtë nëndetëse nuk kishin asnjë ide rreth saj.

Parche duhej të ishte një tjetër nëndetëse “e zakonshme”, e projektuar për të ndjekur dhe shkatërruar armiqtë. Emri i është dhënë sipas një peshku të vogël që jeton në shkëmbinj nënujorë koralesh.

Në vitin 1976 ajo u transferua në Flotën e Paqësorit dhe u modifikua për herë të parë, transmeton KosovaPress. Nga ajo kohë publiku nuk kishte dijeni se çfarë po ndodh me nëndetëse, por sot është e qartë se marina e Parche ka zgjedhur të jetë pjesë e një partneriteti sekret midis CIA-s dhe marinës.

Parche pastaj de facto kthehet nga një nëndetëse në sulm “me shpirt”, e pajisur me teknologjinë më të fundit të monitorimit, vëzhgimit dhe mbikëqyrjes.

Nëndetëset njihen gjithashtu si “shërbime të heshtura”, pasi punojnë më mirë dhe arrijnë maksimumin kur nuk i zbulojnë. Ekipet që shërbyen në këtë nëndetëse ishin gjithashtu të detyruar të angazhohen për të mos thënë asnjëherë asnjë fjalë për natyrën e detyrave të tyre ose vetë nëndetëses.

Deri në fund të viteve shtatëdhjeta, Parche kishte bërë disa ekskursione në Detin Ohotsk, ndjekur nga USS Halibut Seawolf për të kapur komunikimet sovjetike si pjesë e operacionit Ivy Bells. Ajo që ata mblodhën ishte e një rëndësie vendimtare për gjetjen e agjentëve rusë.

Parche gjithashtu ndihmoi në mbledhjen e mbetjeve të raketave sovjetike për t’u analizuar nga marina dhe zhvilluan armë të ngjashme për nevojat e tyre.

Në fund të viteve ’80-ta dhe fillim të viteve ’90-ta, nëndetësja u rifreskua me teknologji të re, kamera dhe me një trup të zgjeruar për të pasur më shumë njerëz dhe pajisje. U shtua edhe teknologjia që mundësoi që nëndetësja të “ulet në heshtje” në fund të oqeanit, ndërsa zhytësit hyjnë dhe dalin për të kryer detyra.

Deri në vitin 2000, Parche ishte tashmë një plakë serioze në flotë. Gjithkush nga klasa e saj ishte “në pension” dhe Sturgeons u zëvendësuan nga klasa Los Anxhelos dhe SeaWolf. Në vitin 2004, arriti në përfundimin se ishte koha për të tërhequr nëndetëse nga “platforma e projekteve speciale” dhe shërbimi aktiv.

Pas 30 vjetësh, Parche është tërhequr dhe çmontuar, megjithëse thelbi i saj është ekspozuar në Bremerton të shtetit Uashington. Në pozicionin e parë të nëndetëses dhe më të rëndësishme të spiunazhit, ajo u zëvendësua nga USS Jimmy Carter, një klasë Seawolf.

Një pjesë e “dosjes” së saj vazhdon të jetë sekrete dhe shumë nuk e dinë se është një nëndetëse me një profil më të lartë në Marinën e SHBA, e cila asnjëherë nuk gjuajti armët e veta dhe detyrat e marinës i ruajti si sekretin më të madh dhe shpesh plasoi dezinformata.

Të ngjajshme