E shtunë, 2 Mars, 2024

PSE MENDOJMË SE NJERËZIT TJERË KANË NJË JETË SHOQËRORE MË INTERESANTE?

Në krahasim me njerëzit e tjerë, ata tentojnë të kënaqen me veten si më të mençur dhe moral, por kur bëhet fjalë për jetën shoqërore, shumica e njerëzve nënvlerësohen dhe besojnë se të tjerët janë gjithnjë e më shumë argëtues dhe kanë më shumë njohje, tregon një studim i kohëve të fundit.

Psikologët Sebastian Deri, Thomas Gilovich dhe Shai David, autorë të studimit me më shumë se 3,000 pjesëmarrës të botuar në revistën Le Point, pohojnë se ne vazhdimisht e krahasojmë veten me të tjerët.

Lexoni edhe..

Studimi kishte për qëllim të krahasojë jetën e vet shoqërore me jetën shoqërore të të njohurve tjerë. Pjesëmarrësit përgjithësisht vlerësuan se jeta e tyre është më e dobët sesa jeta e të njohurve të tyre. Më saktësisht, 82% e 3.003 të anketuarve deklaruan se ishin të përfshirë në më pak argëtim sesa njerëzit në rrethinat e tyre.

Kur të njëjtin test u krye në grupin e dytë, rezultatet mbetën të njëjta, me pjesëmarrësit që nuk duhej të vlerësonin jetën shoqërore të mjedisit, por njerëzit mesatarë të moshës dhe gjinisë së tyre.

Teste të tjera janë kryer duke përdorur të njëjtin model – më shumë se 1200 pjesëmarrës, dhe do të lejojë psikologët në përfundimin se mosha, gjinia, niveli i arsimimit, orientimi politik dhe shumën e të ardhurave nuk luajnë një rol në një perceptim të tillë pesimist i jetës së tyre shoqërore.

Rezultatet tregojnë se shumica e njerëzve janë të prirë për të nënvlerësuar pasurinë e jetës së tyre shoqërore, pasi që për këtë bëjnë krahasime me individët më aktivë në shoqëri.

Ekspertët theksojnë se është jashtëzakonisht e rëndësishme për një individ që të arrijë jetën shoqërore. Një person i integruar në shoqëri është më pak i pakënaqur nga ana psikologjike. Në këtë kontekst, përdorimi i tepruar i rrjeteve sociale mund të dëmtojë njerëzit që ndihen të integruar më pak shoqërisht. Kjo u jep atyre një iluzion se jeta e tyre sociale është “shumë e dobët”.

Të ngjajshme