E shtunë, 2 Mars, 2024

FËMIJËT NUK DUHET T’I BËJNË DETYRAT ME PRINDËRIT, SIPAS PSIKOLOGËVE

Shumë prindër besojnë se nëse nuk e kontrollojnë procesin e kryerjes së detyrave të shtëpisë, fëmija i tyre nuk do të mësojë mirë, por hulumtuesit nga Universiteti i Teksasit në Austin dhe Duke u provuan të kundërtën.

Ata kanë mbledhur të dhëna për mënyrën se si përfshirja e prindërve në procesin e mësimdhënies ndikon në notat dhe zbuloi se asistenca e prindërve është e padobishme dhe ndikon negativisht në rezultatet e provimeve të mëpasshme.

Lexoni edhe..

Ja përse një fëmijë (dhe jo prindërit e tij) duhet të jetë përgjegjës për detyrat e shtëpisë:

1. Fëmija humbet motivimin për të mësuar

Sipas rezultateve të këtij hulumtimi, sa më shumë që prindërit janë të përfshirë në procesin e kryerjes së detyrave të shtëpisë me fëmijët e tyre, aq më pak fëmija do të dëshirojë të mësojë.

Fëmijët, prindërit e të cilëve ulen pranë tyre dhe u tregojnë se çfarë të bëjnë, duke kontrolluar çdo hap dhe madje duke bërë detyrat e shtëpisë për ta, kanë motivim më të ulët. Megjithatë, nxënësit, prindërit e të cilëve nuk u ushtrojnë presion për të mësuar kanë një dëshirë më të madhe për të mësuar diçka të re.

Si prind, përpiquni të lironi frenat dhe të ndihmoni vetëm nëse fëmija juaj ua kërkon vetë. Në këtë rast, ju duhet t’i shpjegoni fëmijës atë që ai nuk e kuptoi, por ju nuk duhet të bëni detyrat për ta.

2. Ata nuk mësojnë të jenë të përgjegjshëm!

Duke bërë që fëmija juaj të bëjë detyrat e shtëpisë, duke kontrolluar procesin dhe duke i ndëshkuar për gabmet, ju merrni përgjegjësinë e tyre për të studiuar, që do të thotë që e largoni atë nga fëmija juaj.

Prandaj, për sa kohë që ju jeni atje duke e kontrolluar, fëmija nuk do të marrë përgjegjësinë. Sipas psikologëve, duke marrë përgjegjësitë e fëmijës prindi, nuk u bën atyre asnjë favor, sepse kjo mund të ndikojë në perceptimin e tyre për gjërat në jetën e tyre si të rritur.

Dënimi dhe lavdërimet duhet të jenë prezentë në mënyrë që një person të dijë se çfarë të zgjedhë. Le të ndodhin gabimet.

Aftësia për të qenë përgjegjës për veprimet dhe për të shpërndarë në mënyrë të përshtatshme vëmendjen dhe kohën në të ardhmen është më e rëndësishme sesa aftësia për të kryer gjithmonë saktë detyrat.

3. Marrëdhënia midis prindërve dhe fëmijës dëmtohet

Në vend që të kontrolloni çdo detyrë, psikologët rekomandojnë ndërtimin e një marrëdhënie besimi me fëmijën tuaj dhe shpenzimin e më shumë kohe së bashku. Lexojini fëmijës me zë të lartë, diskutoni gjërat që po ndodhin në shkencë dhe në botë dhe gjeni gjëra të reja interesante për të bërë së bashku.

Nëse nuk jeni të gatshëm të pranoni asnjë notë tjetër përveç 10-ës, pyesni veten pse e keni këtë fiksim. Fëmijët nuk ndihen të dashur në një familje ku një notë e keqe mund të ndryshojë plotësisht mënyrën se si trajtohen.

Psikologët thonë se studimi është detyra personale e secilit fëmijë, ndërsa detyra personale e prindërve është ta duan pafundësisht fëmijën e tyre. Dashuria është më e rëndësishme se notat, apo jo?

Të ngjajshme